Närbild av julkulor på en grön julgran med eldstaden spridd i bakgrunden

Värme som sänker pulsen i julstressen

December är en hektisk tid för många. Önskelistan är lång, julmaten ska förberedas och hemmet ska städas och pyntas. Har vi tillräckligt med mat? Vi har väl inte glömt något? Passar finkläderna fortfarande? Var lade vi undan tomtedräkten från i fjol? Om stressen blir för mycket och du känner hur du spänner axlarna är vår bästa rekommendation att du tänder i kaminen och njuter av det flammande skenet, värmen mot huden och knastret från brasan. Forskning visar att brasan ger dig den bästa grunden för avkoppling och meditation i vardagen.

Eld har en avslappnande effekt på människor

Christopher D. Lynn, doktor i antropologi vid universitetet i Alabama har testat en teori om att eld har en avslappnande effekt på människor. 226 personer deltog i testet som gick ut på att mäta blodtryck och stressnivå baserat på upplevelsen av att sitta runt en eld. Slutsatsen i forskningsrapporten lämnar inga tvivel: att vara i närheten av eld sänker pulsen, ger ett stabilt blodtryck och får oss att slappna av och stressa ned. Studien visar också att den avslappnande effekten påverkar nervsystemet så att man sover bättre. 

Att det är hälsosamt att slappna av framför kaminen en mörk höstdag eller kall vinterdag kommer inte som någon överraskning för alla som har den möjligheten. Men nu har det alltså bevisats en gång för alla!

Stressa ned med den här övningen

I forskningsrapporten drar man också slutsatsen att eldsflammorna hade en förstärkande effekt på deltagarnas förmåga till koncentration och fördjupning. Vad kan vara bättre än att sitta framför en sprakande kamin och bara vara närvarande i sig själv och finna lugnet? Vi kan rekommendera dig att göra en enkel övning i tre steg:

Blond kvinna sitter framför en vit braskamin Scan 83-2 med en kopp kaffe i händerna

  1. Lägg en hand på magen och andas in lugnt genom näsan så djupt du kan. Känn hur handen på magen lyfts upp. Räkna till 4 när du andas in.
  2. Håll andan medan du räknar till 7.
  3. Andas ut genom munnen medan du räknar till 8.

Upprepa 4 gånger och känn hur kropp och sinne går över i viloläge och all stress rinner av dig. Den här så kallade 4-7-8-tekniken har utvecklats av den amerikanska läkaren Andrew Weil och är inspirerad av både yoga och meditation (källa: NHI). Om bröstkorgen rör sig mer än magen andas du förmodligen inte tillräckligt bra. Men misströsta inte, övning ger färdighet!

Upplev elden med flera sinnen

Forskningsresultaten visar också att effekten av elden ökar när elden upplevs med flera sinnen, vilket är helt i linje med Scans filosofi och produktfokus alltsedan starten 1978.

Inbyggd i en designmöbel som passar i de flesta hem njuter du av värmen från en perfekt låga. Stora glasytor i kaminerna ger maximal insyn – skräddarsytt för hög livskvalitet. I vårt eget laboratorium arbetar vi kontinuerligt med att göra förbränningen effektivare och uppfyller de strängaste kraven för godkännande, vilket ger maximalt utnyttjande av varje vedträ.

Förutom att se, höra och känna värmen förhöjer veden också doften av jul i hemmet. Och vad får oss bättre att komma i julstämning än doften av en nyhuggen gran, nybakade pepparkakor, doftljus, ingefära, nejlika och kardemumma? Mmmm ... det är bara att hälla upp en kopp glögg, sätta sig framför brasan, ta ett djupt andetag och njuta av julglädjen.

Elda i din Scan-kamin med gott samvete

Tar vi också hänsyn till att en renbrännande Scan-kamin och korrekt eldning inte påverkar ditt koldioxidavtryck negativt känns det extra gott att krypa upp i fåtöljen framför brasan med en god bok och mysa med familjen eller för dig själv. Ved är dessutom en förnybar resurs och räknas som koldioxidneutralt enligt organisationer som ENOVA, som arbetar för Norges omställning till ett lågutsläppssamhälle, och Norsk Varme, branschföreningen för miljövänliga kaminer och skorstenar i Norge.

En kamin från Scan är med andra ord ett bra val både för dig själv och för dina efterkommande. Bara det är ju en tanke som värmer!

Med det vill vi önska er alla en riktigt god och skön juletid.

 

Se alla våra renbrännande kaminer