Scanspis 5004 FRL är en stor insats med glas på tre sidor som kommer att dominera rummet och skapa en lyxig känsla. Insatsen tar stora vedkubbar upp till 40 cm.

Inredningstrender 2022

Trenderna för 2022 och framåt säger något om vårt behov av optimism och trygghet i den tid vi lever oss. Och äntligen kan vi se att uttrycket ”allting är tillåtet” verkligen stämmer, framförallt när det gäller färger. Men vi ser ändå två tydliga parallella riktningar.

Parallella trendriktningar – glada färger eller varma naturtoner

Å ena sidan omfamnar vi alla slags färger. Vi hoppas på en bättre värld. Vi behöver hopp och framtidstro. Vi vill leka och omge oss med färger som gör oss glada och vi vågar utmana oss själva alltmer när det gäller valet av färger. 

Å andra sidan föredrar många att krypa in i sin ”grotta” när världen verkar vara upp och ned. Vi vill komma hem till värme och trygghet, gärna i de lugna naturtoner vi associerar med dansk och skandinavisk inredningsstil

De senaste åren har vi fått nog av obehagliga överraskningar. Nu vill vi bara leva i harmoni och förutsägbarhet och finns det då något tryggare än naturens egen palett. Här kommer en fin dansk eldstad eller braskamin till sin rätt. Den tillför värme på flera plan i hem inredda i modern skandinavisk stil.

Scan 84-serien finns i två olika höjder och handtaget finns i fyra olika träfärger, perfekt i kombination med den naturliga skandinaviska färgpaletten

Kombinationer av färger

Nu vågar vi experimentera friare med våra färgkombinationer! Efter decennier av vitt och grått har vi blivit mer självsäkra, erfarna och djärva i våra val och manövrerar lättare fram till bra paletter. Många är ute efter de ovanliga, lite udda färgkombinationerna som tillsammans med en eklektisk inredning verkligen ger oss de personliga, mindre tillrättalagda hemmen vi vill ha.

Trend Color Block Square

Vi ser framförallt mer ”color blocking” där man blandar in flera färgstarka nyanser i samma eller intilliggande rum. Det har vi sett länge i modevärlden, och i våra hem kan det ses som djärva kontraster på lister eller i tak eller via möbler och mindre inredningsföremål. Pastellfärger fortsätter också vara en del av våra kombinationer. 

Visste du våra eldstäder kan målas direkt efter installationen? Låt eldstaden målas som en kontrast i rummet. Eller måla den i samma kulör som väggen så att den harmonierar med helheten. Med de rena linjerna och den anpassningsbara designen är kaminen Scan 5006 S perfekt för denna trend. Den smälter in i både trendiga och klassiska interiörer och ger dig såväl värme som härlig stämning.

Color blocking behöver inte betyda starka färger – håll gärna färgerna i mjuka toner.
Kaminen är platsbyggd med insatsen Scan 5004 FRL

Omge dig med färger du tycker är fina

En viss kulör eller nyans tycks inte längre gå som en farsot bland alla innovatörer, vilken till slut också smittar alla oss andra. Vi har sett gult som den verkligen udda färgen på hyllan de senaste åren. Men till 2022 målar vi med de färger vi tycker om. Och vi kommer att se mycket mera variation. Vilken färg som är den mest populära just nu är alltså inte relevant längre.

For 2022 it's all about colors that make you feel good. Forget being on-trend really, the trend is to just go with what you love, create rooms filled with colors that reflect your personal style, and give you an uplift every time you enter them.

www.livingetc.com, Home design magazine
Vedspis Scan 83-6 med täljsten i vardagsrum med brun vägg och stor grön planta

Braskaminer med finess  klä in den med natursten

I den naturliga skandinaviska stilen vill vi fortfarande att braskaminen eller eldstaden ska vara så minimalistisk som möjligt i designen. Den ska vara avskalad och elegant och förstärka rummet lika subtilt som en sofistikerad designerväska. Insatserna klädda i natursten är inte längre förbehållna sjuttiotalsstilen. Se framför dig en eldstad i trendmaterialet travertin, marmor i olika färgvarianter eller täljsten. Täljsten har också naturliga värmelagrande egenskaper och fungerar perfekt med braskaminerna från Scan.

På tal om naturligt: det viktigaste 2022 och framåt är förstås miljömedvetenheten. Väljer du en eldstad från Scan får du en eldstad som är testad enligt några av världens strängaste utsläppskriterier och när du dessutom är medveten om dina egna eldningsvanor gör ditt lilla bidrag skillnad i vårt gemensamma klimatavtryck. 

Färger tål färger

När vi får in många färgstarka ytor upplever många de vita ytorna bara som fula och hårda. När man inreder med mycket färg får man, tvärtemot vad man skulle tro, möjligheten att använda ännu fler kulörer ihop. Färger klär färger. 2022 gör vi oss av med så mycket av det vita som möjligt. Vi målar hellre tak och lister i andra nyanser. Tänk bara på att det inte behöver betyda helt crazy. Sofistikerade dämpade paletter går också bra för att slippa kontrasten till de stora vita ytorna. 

Vad sägs om att klä in eldstaden i kakel eller mikrocement? Här är det bara kreativiteten som stoppar dig. Prata med din kakelhandlare om vilka material som lämpar sig för det uttryck du drömmer om.


Foto: Mint Agency, Husägare: Oda Weider-Krog, Design: Koi Fargestudio

Go big or go home – eldstad som rumsavdelare

Insats som rumsavdelare? I båda dessa trender fungerar det bra med en riktigt stor eldstad. Här är det också viktigt att ha ett motsvarande stort rum eftersom de producerar mycket värme också. Behåll omramningen vit och fin som här. Klä sedan in eldstaden i kakel eller måla den i en kulör som passar in i rummet.

Insatsen Scan 5005 med giljotindörr fungerar perfekt som rumsavdelare – och den ger dig härlig värme från en riktigt stor eldstad.

I slutändan är det ändå du som bestämmer. Hemmet är din fristad där du kan ladda om batterierna och vara ditt sanna jag. Vila upp dig inför nästa hektiska vardag i din fristad framför brasan. Låt inredningen få spegla din personlighet och omge dig med färger och möbler som skapar ett harmoniskt hem just för dig. Din nya eldstad eller braskamin hittar du här.

 

SCAN STOVES STORA PRODUKTSORTIMEN