Hund som ligger framför den öppna spisen och en hand klappar den på huvudet

Varm vinter med Scanspis

Hösten och vintern är mörkrets årstider. De kommer lika smygande varje år. Med gulnande träd, regn och rusk och kalla vindar som viner runt knuten. Men den mörka tiden på året innebär inte slutet, även om naturen går i dvala. Det är också början på någonting nytt. Nu kan vi äntligen börja elda i kaminen igen!

Graderna fortsätter krypa nedåt och det enda vi vill ha är en mustig höstgryta serverad på bordet och något gott i koppen eller glaset och kura tillsammans framför brasan. Medan kaminen värmer och sprakar för fullt dricker vi gärna vårt te och ser på en film, invirade i en filt och med farmors hemstickade yllestrumpor på fötterna, och njuter under tiden av doften från veden i brasan.


Ved som uppvärmning

Med ständigt stigande energi- och uppvärmningskostnader letar vi alla efter sätt att få ut så mycket som möjligt av både värmen och energin. Då kan det vara klokt att komplettera med flera olika värmekällor. Om du eldar kalla kvällar uppnår du flera sker. Dels tillgodoser du uppvärmningsbehovet – vilket kommer märkas på elräkningen – och dels får du en trivsam och mysig atmosfär därhemma.

De små energiåtgärderna med vedeldning kan du börja med direkt: Utnyttja veden maximalt genom att elda på rätt sätt i kaminen eller murspisen och få ut så mycket värme som möjligt!

Här är två sätt att utnyttja energin optimalt:

Stor svart öppen spis Scan 85 High Top med värmelagrande stenar inne i den övre kammaren belägen i ett beige vardagsrum med en grå soffa

Värmelagrande kaminer utnyttjar veden maximalt

Värmelagringen i en braskamin eller murspis kan ske på flera sätt. Antingen är eldstaden tillverkad av ett material som lagrar värme – som vår favorit täljstenskaminen – eller så är det värmelagrande materialet dolt inne i kaminen eller insatsen, som ett tillbehör. Båda varianterna lagrar värmen i flera timmar efter att elden slocknat, ända upp till 12 timmar efter sista vedträet lagts in!

Läs mer om Scans värmelagrande eldstäder och braskaminer:

Blond kvinna sitter vid en vit vedspis Scan 83-2 och dricker te

Steg-för-steg-guide för korrekt eldning

Målet är enkelt: att få fyr så snabbt som möjligt så att du kan njuta av brasvärmen. Men många tycker att det är svårt att få fyr. Eller så vet de helt enkelt inte hur de ska bära sig åt för att tända en brasa.

Vi har samlat alla våra tips för hur du tänder så snabbt som möjligt och samtidigt utnyttjar veden på bästa sätt.

Knepen för att tända i din kamin eller murspis:


Ny eldstad? Renbrännande kaminer är lösningen

Även om vi anstränger oss för att använda vår gamla kamin på bästa sätt genom att elda rent i den finns det en åtgärd som verkligen gör stor skillnad. Om du har en gammal eldstad eller braskamin kommer veden inte utnyttjas optimalt, vilket betyder att det går åt mer ved för att komma upp i högre temperatur samtidigt som en större andel partiklar går rakt ut genom skorstenen. Så det allra bästa sättet att spara in uppvärmningskostnaderna är att se till att elda med den senaste eldningstekniken.

Att byta ut den gamla vedkaminen eller insatsen har en långsiktig effekt som uppgradering av din bostad men också för att din vedeldning ska uppfylla framtida miljöstandarder. Nya braskaminer och insatser förbrukar dessutom mycket mindre ved – hela 30 % mindre! Bra för plånboken och bra för klimatet.

Linjeritning av vedspis

Köpa kamin eller eldstad?

Drömmer du om en ny kamin eller en modern murspis? Här hittar du allt du behöver veta innan du bestämmer dig.

Linjeteckning av hand som håller en smartphone med kartikon

Var kan jag hitta Scanspis?

Våra kvalificerade återförsäljare hjälper dig att hitta en braskamin eller murspis som passar dina behov.

Linjeteckning av en öppen spis på en bänk

Vilken eldstad önskar du dig?

Scanspis har ett stort utbud av olika slags braskaminer, insatser och eldstäder. Utforska sortimentet och hitta din favorit!


Är vedeldning billigare än el?

Kvinna med beige kofta håller ved i händerna

Att minska elförbrukningen är lättare sagt än gjort för de flesta familjer. Undrar du hur mycket el du kan spara på att elda med ved i stället? Med hjälp av vår vedkalkylator kan du jämföra priset på el och vedeldning.

Testa vedkalkylatorn med dina lokala el- och vedpriser:


Vacker värme från Scanspis

Det sägs att hemmet är där man har sitt hjärta. Och platsen där alla samlas kring brasan är ofta just hemmets hjärta. En samlingspunkt för familjen och vänner på besök och en plats för vila och avkoppling.

Vit hörn öppen spis med lågor i vitt modernt hem med grå soffa och runt bord

Drömmen om en hörneldstad

När familjen Solvik flyttade in i det stilrena parhuset var målet att skapa ett ombonat och trevligt hem samtidigt som den moderna stilen skulle få kryddas med familjens egna detaljer. För att uppnå det var en eldstad ett absolut måste. 

Svart stålkamin med svart glasdörr Scan 84 i ett vardagsrum med brun soffa och ljusgrå stol

En modern braskamin med rena drag

Scan 84 är en serie renbrännande braskaminer som finns i fyra modeller med olika typer av luckor, flera höjdalternativ och utbytbara handtag. Det ger dig friheten att forma en inredningsdetalj som kan pryda ditt hem i många år framåt eller bytas ut allt efter önskemål.


Dags att byta ut din gamla vedkamin eller eldstad?

Hitta närmaste återförsäljare som kan hjälpa dig att förverkliga drömmen om en egen eldstad!