Kvinna som kopplar av på soffan

Brasvärme ger avkoppling och sänker pulsen

Behöver du en avkopplande dag för att varva ned? Bara slappna av, få vara i nuet och njuta av att tiden går långsamt? Då kan vi rekommendera att du tänder en brasa i kaminen, njuter av det flammande skenet, värmen mot huden och knastret från brasan. Forskning visar att en brasa ger oss både välbefinnande och ro i själen och är den bästa grunden för avkoppling och meditation i vardagen.

Kvinna med ljus tröja som håller en kopp med båda händerna framför en öppen spis med glas på tre sidor, Scan 5005

Eld har en avslappnande effekt på människor

Christopher D. Lynn, doktor i antropologi vid universitetet i Alabama har testat en teori om att eld har en avslappnande effekt på människor. 226 personer deltog i testet som gick ut på att mäta blodtryck och stressnivå baserat på upplevelsen av att sitta runt en eld. Slutsatsen i forskningsrapporten lämnar inga tvivel: att vara i närheten av eld sänker pulsen, ger ett stabilt blodtryck och får oss att slappna av och stressa ned. Studien visar också att den avslappnande effekten påverkar nervsystemet så att man sover bättre. 

Att det är hälsosamt att slappna av framför kaminen en mörk höstdag eller kall vinterdag kommer inte som någon överraskning för alla som har den möjligheten. Men nu har det alltså bevisats en gång för alla!

Stressa ned med den här övningen

I forskningsrapporten drar man också slutsatsen att eldsflammorna hade en förstärkande effekt på deltagarnas förmåga till koncentration och fördjupning. Vad kan vara bättre än att sitta framför en sprakande kamin och bara vara närvarande i sig själv och finna lugnet?

kvinna med långt hår njuter av sin tid med en kopp kaffe nära en öppen spis

Vi kan rekommendera dig att göra en enkel övning i tre steg: 

  1. Lägg en hand på magen och andas in lugnt genom näsan så djupt du kan. Känn hur handen på magen lyfts upp. Räkna till 4 när du andas in. 
  2. Håll andan medan du räknar till 7. 
  3. Andas ut genom munnen medan du räknar till 8. 

Upprepa 4 gånger och känn hur kropp och sinne går över i viloläge och all stress rinner av dig. Den här så kallade 4-7-8-tekniken har utvecklats av den amerikanska läkaren Andrew Weil och är inspirerad av både yoga och meditation (källa: NHI). Om bröstkorgen rör sig mer än magen andas du förmodligen inte tillräckligt bra. Men misströsta inte, övning ger färdighet!

Upplev elden med flera sinnen

Forskningsresultaten visar också att effekten av elden ökar när elden upplevs med flera sinnen, vilket är helt i linje med Scanspis' filosofi och produktfokus alltsedan starten 1978.

Inbyggd i en designmöbel som passar i de flesta hem njuter du av värmen från en perfekt låga. Stora glasytor i kaminerna ger maximal insyn – skräddarsytt för hög livskvalitet. I vårt eget laboratorium arbetar vi kontinuerligt med att göra förbränningen effektivare och uppfyller de strängaste kraven för godkännande, vilket ger maximalt utnyttjande av varje vedträ.

Modern eldstad med fokus på hållbarhet

Med en kamin från Scanspis får du också en eldstad baserad på hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det betyder att produkterna är konstruerade att hålla så länge som möjligt och kunna repareras och till sist återvinnas och användas som råmaterial igen. På så sätt använder vi samma resurser flera gånger om och så lite som möjligt går förlorat.

En kvinna med mörkt lockigt hår ligger på en grå soffa och vilar

Elda i din hållbara Scanspis kamin

När vi dessutom tar hänsyn till att en clean burn kamin från Scanspis och elda rätt i kaminen inte påverkar ditt koldioxidavtryck negativt, är det extra bra att krypa ihop sig i fåtöljen framför brasan i braskaminen med en god bok tillsammans med familjen eller ensam för dig själv. Trä är en förnybar resurs, och ökar inte CO2-koncentrationen i atmosfären, det anses därför vara en hållbar värmekälla enligt Enova (Enova SF ägs av det norska klimat- og miljödepartementet).

En kamin från Scanspis är med andra ord ett bra val både för dig själv och för dina efterkommande. Bara det är ju en tanke som värmer!