Svartvit bild av en mans händer som står vid ett bord och ritar på skisser av en Scan 87 vedspis

Möt formgivarna bakom Scanspis' moderna eldstäder och kaminer

”Dansk design” är en av grundvärderingarna hos Scanspis och vi har ett kontinuerligt fokus på att vara nyskapande och innovativa. För att vara ledande i en bransch med värmande möbler krävs blicken och passionen hos de allra bästa formgivarna. Formgivare som ser morgondagens trender, som skapar designelement som inspirerar, fångar och sätter funktion och användare i centrum. De som vågar att utmana.

Värmande dansk design

För att garantera en formgivning med de typiskt danska, rena linjer som alltid kännetecknar en eldstad eller kamin från Scanspis  är det bara danska formgivare som skapar designen kring våra inbyggda eldstäder och vedspisar. Scanspis egna produktutvecklare sörjer för att de eldningstekniska egenskaperna håller äkta Scanspis-kvalitet och ger den vackra flambild vi som eldstadstillverkare alltid eftersträvar.

Tre bilder, på en dansk sandstrand med halm framför och havet bakom, glöd från en eld och en kvinna i vit tröja som håller i en rosa kopp

Tillsammans ger detta insatser och kaminer med prisbelönt design med den modernaste eldningstekniken. Denna oslagbara kombination speglas i alla våra clean burn produkter. Oavsett om du är på jakt efter en inbyggd kamin, eldstad eller täljstenskamin kan du vara säker på att det finns en genomtänkt idé och filosofi bakom både design och funktion.

Formgivarna som skapar moderna kaminer i Scanspis designanda

Vilka är då de kreativa hjärnorna bakom många av våra designframgångar?
Här får du en kort presentation:

Två medelålders män i ett ljust fabriksrum, den ene lutad mot en svart öppen spis Scan 68 och den andra sitter på en pall

Harrit & Sørensen

Designstudion Harrit & Sørensen grundades av Thomas Harrit och Nicolai Sørensen. Studion har en lång och solid historia och erbjuder produktutvecklingstjänster över hela världen, inom olika områden, och har mottagit en rad utmärkelser för sitt arbete. Deras första produktframgång var KNAX rock- och hatthylla, som nu marknadsförs över hela världen.

Deras filosofi är att formgivning ska göra skillnad. När de skapar tänker de holistiskt: Hela människor. Den enskilda produkten som helhet. Produktlinjen som en enhet. Konceptet mellan idé och företagsidentitet.

Harrit & Sørensen har formgivit en rad av Scanspis' eldstäder genom åren, och bland annat även vunnit formgivningspriserna ”Build it award” och ”Red dot design award” flera gånger för våra samarbeteen.

Scan 66-serien

Scan 66 hämtar inspiration från naturen. Kaminens organiska form omfamnar lågorna på ett vackert och holistiskt sätt.

Harrit & Sørensen

Scan 66-serien var en innovation i branschen med äggformad design och vackra glasdetaljer.

Vit öppen spis Scan 66 med fyrkantiga stativ i ett vitt sovrum med stora fönster vid en säng

Scan 68-serien

Som formgivare älskar vi den elliptiska formen hos Scan 68. Det låter braskaminen enkelt glida in i omgivningen, utan att ta för mycket fokus.”

Harrit & Sørensen

Scan 68-serien har blivit en publikfavorit och är en av Scanspis' mest sålda kaminer världen över. Föregångaren Scan 58 fick även det prestigefyllda priset Red Dot Design Award för sin innovativa design.

Svart öppen spis Scan 68 brinner i ett vitt rum med en cognacfärgad stol och ett pallbord bredvid

Scan 85-serien

Scan 85 är vår första vedspis med designfokus på förbränningskammaren. Lågan är inte fyrkantig och därför är förbränningskammaren utformad som en grotta som omfamnar de dansande lågorna.

Harrit & Sørensen

Syftet med den innovativa designen hos Scan 85-braskaminen var att ge en fri och ostörd blick över eld och lågor. Den nyutvecklade tekniken för seriens lucka överraskade både i form och funktion och vann även Red Dot Design Award 2011.

Stor vit braskamin Scan 85 med silverfärgade handtag står i ett grovt fabriksallrum med ljus skinnsoffa och sittpuff

Inbyggd kamin med estetiskt uttryck

Två kvinnor står vid en svart spisinsats med lågor Scan 1006 infälld i väggen

Halskov & Dalsgaard Design

Halskov & Dalsgaard DesignChristina Halskov och Hanne Dalsgaard ledde tidigare den prisbelönta designstudion där båda försökte förena innovativt tänkande och den unika traditionen med skandinavisk design för att förvandla vardagsföremål till designobjekt. Idag har duon gått till var sin produktdesignstudio och är nestorer inom den danska formgivnings- och arkitekturscenen.

Halskov & Dalsgaard har skapat vår Scan 1000-serie. Kamininsatserna var bland de första i branschen som presenterades med glashandtag, som på den tiden var helt unika och innovativa på marknaden. Sedan dess har serien vidareutvecklats flera gånger och resultatet är en serie med mjuk, funktionell och diskret formgivning – typisk för den danska designtraditionen.

Med fokus på estetik och innovation, kombinerat med funktion, blir resultatet en feminin design med diskret estetik och en vacker dörr i svart glas.

Svart spisinsats med lågor Scan 1005 infälld i vägg i vitt vardagsrum med stora fönster

Vi vill skapa design som ökar livskvaliteten och vi är alltid nyfikna på vad som händer i världen.” ”Kaminen ser lätt och vacker ut både med och utan eld.

Halskov & Dalsgaard 

Braskamin med god insyn mot lågorna

Medelålders man i höghalsad tröja designern Niels Kjeldsen visar glashandtag framför eldstaden Scan 87

Niels Kjeldsen Design

Niels Kjeldsen Design har specialiserat sig på varumärkes- och produktdesign och har mottagit välkända designpriser som ”Red Dot Design Award”, ”Danish Design Award” och ”Formland Award”. Formgivningen präglas av hög funktion och enkelhet och studion har välkända företag som Stelton, Bang & Olufsen, Samsung, Carlsberg, Bosch och Georg Jensen på referenslistan – och nu även Scan. 

Niels Kjeldsen har satt sin prägel på Scan 87, en fristående, stor clean burn kamin.

Stor svart öppen spis Scan 87 I ljusgrönt rum med ljusa designmöbler, ett svart konsolbord och stor planta i hörnet

Han säger följande om resultatet:

Jag tycker att Scan 87 har blivit ett stycke framgångsrik formgivning, där funktion och estetik följs åt på bästa sätt. Både golv- och väggmodellen passar in i många olika interiörer och kan skapa daglig glädje i många hem. Och du kommer inte bara att njuta av värmen, utan också den fantastiska, vackra blicken över lågorna.

Niels Kjeldsen 

Modern kamin kombinerad med trendig mysighet

Med danskarnas kärlek till både design och ”mys” är Scanspis' moderna eldstäder och kaminer ett perfekt bidrag i båda kategorierna. Om vi ska tillbringa större delen av vintern inomhus med en kopp varmt te framför en värmande eldstad, bör det vara en riktigt vacker designmöbel från Scanspis.