Kvinna som kopplar av på soffan

Värme som ger avkoppling och sänker pulsen

Behöver du en avkopplande dag för att varva ned? Bara slappna av, få vara i nuet och njuta av att tiden går långsamt? Då kan vi rekommendera att du tänder en brasa i kaminen, njuter av det flammande skenet, värmen mot huden och knastret från brasan. Forskning visar att en brasa ger oss både välbefinnande och ro i själen och är den bästa grunden för avkoppling och meditation i vardagen.

Eld har en avslappnande effekt på människor

Christopher D. Lynn, doktor i antropologi vid universitetet i Alabama har testat en teori om att eld har en avslappnande effekt på människor. 226 personer deltog i testet som gick ut på att mäta blodtryck och stressnivå baserat på upplevelsen av att sitta runt en eld. Slutsatsen i forskningsrapporten lämnar inga tvivel: att vara i närheten av eld sänker pulsen, ger ett stabilt blodtryck och får oss att slappna av och stressa ned. Studien visar också att den avslappnande effekten påverkar nervsystemet så att man sover bättre. 

Att det är hälsosamt att slappna av framför kaminen en mörk höstdag eller kall vinterdag kommer inte som någon överraskning för alla som har den möjligheten. Men nu har det alltså bevisats en gång för alla!

Stressa ned med den här övningen

I forskningsrapporten drar man också slutsatsen att eldsflammorna hade en förstärkande effekt på deltagarnas förmåga till koncentration och fördjupning. Vad kan vara bättre än att sitta framför en sprakande kamin och bara vara närvarande i sig själv och finna lugnet?

Vi kan rekommendera dig att göra en enkel övning i tre steg: 

kvinna med långt hår njuter av sin tid med en kopp kaffe nära en öppen spis

1.    Lägg en hand på magen och andas in lugnt genom näsan så djupt du kan. Känn hur handen på magen lyfts upp. Räkna till 4 när du andas in. 

2.    Håll andan medan du räknar till 7. 

3.    Andas ut genom munnen medan du räknar till 8. 

Upprepa 4 gånger och känn hur kropp och sinne går över i viloläge och all stress rinner av dig. Den här så kallade 4-7-8-tekniken har utvecklats av den amerikanska läkaren Andrew Weil och är inspirerad av både yoga och meditation (källa: NHI). Om bröstkorgen rör sig mer än magen andas du förmodligen inte tillräckligt bra. Men misströsta inte, övning ger färdighet!

Upplev elden med flera sinnen

Forskningsresultaten visar också att effekten av elden ökar när elden upplevs med flera sinnen, vilket är helt i linje med Scans filosofi och produktfokus alltsedan starten 1978.

Inbyggd i en designmöbel som passar i de flesta hem njuter du av värmen från en perfekt låga. Stora glasytor i kaminerna ger maximal insyn – skräddarsytt för hög livskvalitet. I vårt eget laboratorium arbetar vi kontinuerligt med att göra förbränningen effektivare och uppfyller de strängaste kraven för godkännande, vilket ger maximalt utnyttjande av varje vedträ.

Med fokus på hållbarhet

Med en kamin från Scan får du också en eldstad baserad på hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det betyder att produkterna är konstruerade att hålla så länge som möjligt och kunna repareras och till sist återvinnas och användas som råmaterial igen. På så sätt använder vi samma resurser flera gånger om och så lite som möjligt går förlorat.

Elda i din Scan-kamin med gott samvete

Tar vi också hänsyn till att en renbrännande Scan-kamin och korrekt eldning inte påverkar ditt koldioxidavtryck negativt känns det extra gott att krypa upp i fåtöljen framför brasan med en god bok och mysa med familjen eller för dig själv. Ved är dessutom en förnybar resurs och räknas som koldioxidneutralt enligt organisationer som ENOVA, som arbetar för Norges omställning till ett lågutsläppssamhälle, och Norsk Varme, branschföreningen för miljövänliga kaminer och skorstenar i Norge.

En kamin från Scan är med andra ord ett bra val både för dig själv och för dina efterkommande. Bara det är ju en tanke som värmer!

 

Se alla våra renbrännande kaminer och kamininsatser här