Bilde tatt ovenfra av stor peisinnsats Scan 5005 FRL med glass på tre sider og hevedør på rustikt tregulv og brun skinnstol ved siden

Inbyggd eldstad – Vilken insats ska jag välja?

En modern eldstad kännetecknas ofta av rena linjer och största möjliga sikt mot lågorna. Den har inte längre som huvudsyfte att värma upp hela hemmet, utan är framför allt ett designelement, som också skapar mysiga och varma kvällar.
För att hitta rätt modell, storlek och utseende för din framtida eldstad måste du se hur den passar in i ditt eget hem.

Eldstad inbyggd i väggen

Många vill ha en ”eldstad i skorstenen” – en insats integrerad i den befintliga skorstenen eller kant i kant med väggen i brandmuren – en minimalistisk konstruktion, med rena och skarpa linjer som dessutom sparar massor av golvyta. Tyvärr finns det en del byggtekniska bestämmelser man måste ta hänsyn till, som gör att man måste tänka lite nytt för att uppnå en sådan lösning. En befintlig skorsten eller rökgång räknas som en bärande konstruktion i bostaden, vilket betyder att man varken får eller kan ta ut delar av den.

För att uppnå det rena intrycket med en insats inbyggd i skorstenen, installeras kamininsatsen som en murspips framför skorstenen eller på endera sidan av den. Man kan även använda anslutande rum bakom väggen eller helt enkelt bygga ut hela väggen, från golv till tak, så att den ligger kant i kant med skorstenen.

Två blonda kvinnor, produktdesignerna Halskov och Dalsgaard, står bredvid en svart spisinsats i glas Scan 1006
Insatsen Scan 1005 och Scan 1006 har designats av duon Halskov & Dalsgaard
Rektangulär svart spisinsats med lågor Scan 1005 med svart glasdörr och stålram
Scan 1005
Svart spisinsats med lågor Scan 1005 med svart glasdörr och stålram
Scan 1006

Den diskreta och exklusiva serien inbyggnads insatser Scan 1005 och 1006 har en dörr i svart glas. Glashandtaget gör designen och de rena linjerna helt genomförda och det håller sig kallt under hela eldningen. Det som skiljer de två modellerna åt är att Scan 1006 har en bredare insyn mot lågorna. Insatserna sprider värmen optimalt och ger dig insyn mot lågorna i bredbildsformat.

Dessa insatser är perfekta om man vill installera en ny eldstad i en befintlig öppen spis. Storleken har anpassats efter gångna tiders standardmått för öppna spisar, vilket gör installationen så enkel som möjligt. Man kan även beställa täckramar runt insatsen som är särskilt anpassade till dina önskemål.


Hörneldstad

En insats kan byggas in i ett hörn och skapa en myshörna i rummet, eller så kan man montera den i ett ytterhörn. Många vill ha en eldstad med god insyn, som samtidigt inte tar för stor plats i rummet.

Många av Scan stoves insatser har glas på flera sidor och passar därför perfekt för inbyggnad även i ytterhörn, så att man kan se brasan från flera platser i rummet. I dessa lösningar byggs den nya eldstaden antingen som en murspis vid sidan av skorstenen eller så använder man rummet på baksidan för att rymma själva kamininsatsen.

Smal hörneldstad- Scan 1008

Hög och smal spisinsats Scan 1008 för hörn med glas på två sidor och svart glasram
Scan 1008 är en smal insats för hörn

Scan 1008 insats ger vardagsrummet ett exklusivt och modernt, nordiskt uttryck. Insatsen kan byggas in i din egendesignade murspis och är särskilt praktisk att installera i ett ytterhörn.

Glaset i dörren är böjt och insynen mot lågorna är helt fri från skarvar. För att ge ett rent och vackert intryck är enligt äkta dansk designtradition handtag, reglage och alla tekniska detaljer dolda inuti kaminen. Alla detaljer är genomtänkta – tack vare en inbyggd asklåda är det till och med enkelt att tömma askan.

Hög och smal spisinsats Scan 1008 för hörn med glas på två sidor och svart glasram
Scan 1008

Hörneldstad- Small, Medium, Large

Dessa insatser är perfekta om man vill installera en ny eldstad i en befintlig öppen spis. Storleken har anpassats efter gångna tiders standardmått för öppna eldstäder, vilket gör installationen så enkel som möjligt. Man kan även beställa täckramar runt insatsen som är särskilt anpassade efter dina önskemål.

Öppen spis med glas på två sidor Scan 5003 i ett vitt modernt vardagsrum med grå soffa och svarta möbler
Scan 5003 FR

Med sin enkla och rena design passar dessa insatser in i de flesta hem. Insatserna har glas på två sidor – du väljer själv om du vill ha glas i fronten och på höger eller vänster sida. De går bra att montera i ett hörn.

Man kan också installera extra värmelagrande stenar i insatsen. De läggs dolda i den övre kammaren och ger extra värme i upp till tolv timmar efter att det sista vedträt lagts i.

Rektangulär spisinsats i svart stål Scan 5006 med glas på två sidor och handtag i borstat stål
Glasfronten är 50 cm
Rektangulär spisinsats i svart stål Scan 5003 med glas på två sidor och handtag i borstat stål
Glasfronten är 60 cm
Rektangulær peisinnsats i sort stål Scan 5007 med glass på to sider og håndtak i børstet stål
Glasfronten är 70 cm

Stor vit öppen spis med svart spisinsats Scan 5004 med lyftdörr och glas på två sidor, placerad mitt i det vita vardagsrummet med stora fönster med bänk och spröjs bakom
Scan 5004 FR

Den extra stora hörneldstaden - Scan 5004

Scan 5004 är en stor insats med glas på två sidor – front och vänster eller front och höger sida, perfekt att bygga in i en murspips. En läcker giljotindörr med mjukstängande mekanism gör att dörren stänger sig sakta och elegant.

Insatsen har en ljus och inbjudande brännkammare som ger en utomordentligt vacker lågbild. Dessutom kan man utrusta insatsen med extra värmelagrande stenar som döljs i den övre kammaren och ger extra värme i upp till tolv timmar efter att det sista vedträt lagts i.

Rektangulær peisinnsats i sort stål Scan 5004 med hevedør og glass på to sider og håndtak i børstet stål

Eldstad som rumsavdelare

En murspis kan dela upp ett stort vardagsrum, vara ett vackert blickfång och skapa mys och värme i två miljöer på en gång. Vad sägs om att låta en insats med glas på tre sidor lysa upp både soffhörnan och matsalen – eller kanske samtidigt ge både kök och vardagsrum en härlig lågdans?

Rektangulär spisinsats i svart stål Scan 5004 med lyftdörr och glas på tre sidor och handtag i borstat stål
Scan 5004 FRL

Scan 5004 FRL insats blir det nya blickfånget i ditt vardagsrum. Den har en smart giljotindörr med glas på tre sidor och de ljusa eldstadsbeklädnaderna erbjuder lågorna i 180 grader. Insatsen har en mjukstängande mekanism som ljudlöst dämpar och stänger dörren åt dig de sista millimetrarna. Den stora brännkammaren klarar vedträn på upp till 40 cm.

Dolda i den övre kammaren kan man utrusta denna kamininsats med extra värmelagrande stenar som ger extra värme i upp till tolv timmar efter att det sista vedträt lagts i.

Vitt vardagsrum med bambusoffa och en lila vägg med öppen spis på gavelvägg och öppen spisinsats Scan 5004 FRL med glas på tre sidor
Scan 5004 FRL

Avlång spisinsats Scan 5005 FRL med glas på tre sidor och lyftdörr
Scan 5005 FRL

Denna exklusiva insats utgör ett skulpturelement i rummet och blir snabbt en av dina favoritmöbler. Den smala formen och förbränningskammaren med ljus eldstadsbeklädnad har stora glas på tre sidor, så att man kan njuta av de vackra lågorna från flera platser i rummet. Den fungerar fantastiskt bra för att bygga in i en murspips som rumsavdelare och har en självstängande giljotindörr som ger en lyxig känsla.
Scan 5005 rymmer vedträn på ända upp till 50 cm.

Stor öppen spis Scan 5005 FRL som rumsavdelare med glas på tre sidor och dörr med lyftfunktion i vardagsrum med matsal och blå vägg bakom

Genomgående eldstad

Det har också blivit oerhört populärt med eldstad med genomsyn. Antingen mellan två rum, så att man får genomsyn och kan njuta av lågorna från två håll. Eller som en murspis byggd exempelvis som en rumsavdelare, eller som ett vackert designelement mitt i rummet.

Det geniala med Scan DSA 12 är att den har genomsyn och stor glasdörr på båda sidor. Insatsen kan öppnas från båda håll, eller kan man låsa den dörr man använder minst. Insynen mot lågorna är total – helt obehindrad av invändiga delar. 

Varenda liten detalj i denna vackra produkt har strömlinjeformad och innovativ design. Scan DSA 12 har ett funktionellt dörrhandtag som ligger kant i kant med kamininsatsens front.

Insatsen är smal och fungerar bra som murspis byggt som rumsavdelare eller installerad mellan två rum. Den blir som en levande tavla på väggen och värmen fördelas optimalt.

Svart spisinsats med transparens och glas på två sidor
Scan DSA 12

Komplett murspis – klar på 1-2-3

Med en del av insatserna kommer även en färdigdesignad murspis – ett slags murspips byggsats. Här har man tagit alla hänsyn till både avstånd, brandmur och lufttillförsel och det går snabbt att montera murspisen.

Tre kompletta eldstäder med öppen spisinsats och kaminomslutning

En kvinna och en man står vid ett bord och får hjälp av en mörkhårig handlare i en butik

Våra experter på eldstäder hjälper dig

Det är många beslut som behöver fattas när man ska bygga en eldstad. Scan stoves har ett nätverk av fackmän som är experter både på att hitta rätt värmemängd och kamininsats, ge råd och tips och som sitter på massor av erfarenhet av hur man bygger eldstäder. Använd dig av en av våra återförsäljare som bollplank, rörande design eller hela jobbet med "Projekt ny eldstad".