Stor peis Scan 5005 FRL som romdeler med glass på tre sider og dør med hevefunksjon i stue med spisestue og blå vegg bak

Designa din egen eldstad

Föreställ dig din drömspis – en vacker designinstallation och värmande kärna i hemmet som uppskalar och leker med den stil du har skapat i ditt hem. - Hur skulle det se ut? Är den stor eller liten, är den integrerad i väggen, en hörnspis eller rumsavdelare?
Här är vår guide till hur du kan skapa din drömspis.

Närbild av händer som håller en surfplatta och rullar på pinterest

Få inspiration till din nya eldstad

Alla hem skiljer sig i fråga om form och storlek, men din designsmak och inredningsstil är så klart den viktigaste faktorn när du ska välja din nya eldstad. Du har kanske sett bilder i inredningsmagasin, på internet eller hos vänner. Gör dina egna efterforskningar av vilka eldstäder som tilltalar dig, antingen med hjälp av våra produktsidor, inspirationskanalen Pinterest eller Google, som du kan ta med dig till återförsäljaren. Eller besök din närmaste återförsäljare och få inspiration i vårt showroom.

Scanspis använder bara danska designers när vi tar fram våra eldstäder, både för att behålla vår unika danska designkärna och för att skapa vackra och värmande möbler som följer trendbilden.

Vilken eldstad ska jag välja?

Design är en allt viktigare faktor och stora kamininsatser med glas framtill, på två eller tre sidor, är mer rätt än någonsin. Det finns mycket att välja bland och urvalet är stort, men främst står valet mellan att installera en inbyggd kamininsats som kläs med en specialbyggd inramning eller att använda sig av en komplett eldstad som levereras som en byggsats.

Rektangulär svart spisinsats med lågor Scan 1005 med svart glasdörr och stålram
Spisinsats med stort fönster
Smal svart spisinsats Scan 1008 med glas på två sidor och svart glasram
Smal hörnspis
Rektangulär spisinsats i svart stål Scan 5003 med glas på två sidor och handtag i borstat stål
Bred hörnspis
Avlång spisinsats Scan 5005 FRL med glas på tre sidor och lyftdörr
Spisinsats med glas på tre sidor
Svart spisinsats Scan DSA 12 med transparens
Spisinsats med genomsyn

Väljer man en kamininsats byggs den in och man lägger till designelement helt efter egna designönskemål och den plats man har till förfogande.

Stora glasytor med god insyn till lågorna skapar en helt egen avkopplande atmosfär. Men det resulterar också i mycket värme. Följ vår guide till vilka olika kamininsatser du kan välja mellan när du ska bygga en modern eldstad.

Vitt vardagsrum med bambusoffa och lila vägg med eldstad målad ljusgul på gavelväggen och spisinsats Scan 5004 FRL med glas på tre sidor
Man kan också måla eldstaden och kamininramningen i precis vilken färg man vill. Scanspis 5004 FRL.

Detaljerna som sätter pricken över i

Möjligheterna är oändliga när vi specialanpassar eldstaden efter ditt hem. Det finns de som har mycket specifika idéer och skisser på hur allt ska se ut, medan andra gärna vill ha några förslag och hjälp på vägen, och våra återförsäljare hjälper dig hela vägen i mål.

Det här är några av de designdetaljer du kan tänka igenom:

Hur högt ska kamininsatsen placeras?

Här handlar det mycket om var och hur du ska använda din eldstad.

Tidigare skulle kamininsatsen installeras ganska lågt, bara 50-60 cm från golvet, vilket gör det lätt att lägga in ved och dessutom ger bra insyn när man sitter i soffan.

Nu för tiden vill man ge fler insyn från flera delar av rummet och man placerar den därmed högre upp på väggen, gärna 80-90 cm från golvet.

Tredelad bild av hur högt från golvet du kan installera eldstadsinsatsen

En bra metod för att ta reda på hur högt man vill placera kamininsatsen är att sätta sig i soffhörnet, i matsalen eller på andra platser det är naturligt att njuta lågorna från. Då kan du mäta din ögonhöjd från de olika sittplatserna och låta ögonen falla precis mitt i kaminglaset. Eventuellt kan man välja en av dem eller ta ett genomsnitt mellan två.

Eldstadens höjd

Ska kamininramningen gå ända upp till taket?

Allt fler vill att kamininsatsens inramning – det som utgör eldstadens "murdel" – går hela vägen från golv till tak. Det ger ett smärt och städat intryck, utan för många linjer, och skapar harmoni för ögat.

Var är skorstenen placerad?

Var står skorstenen i förhållande till den plats du vill se eldstadens lågor från? På vilken sida av skorstenen vill du placera den nya installationen? Om man vill flytta placeringen till ett helt annat ställe av vardagsrummet eller bostaden, kan man installera ett stålrör. Tala med våra experter – de hjälper dig uppnå dina mål.

Glas på flera sidor?

Vill du ha en eldstad med glas på en, två eller tre sidor?

De flesta kamininsatserna med glas på två sidor finns i både en höger- och en vänsterhängd variant. Läs mer om de olika typerna av kamininsatser.

Eldstadsinsats med lyftdörr Scan 5005 med fikonplanta och delar av ett fönster i bakgrunden
Scanspis 5005 FRL har hevedør

Har du några preferenser för dörrlösningen?

Drömmer du om en eldstad med giljotindörr, en som är nästan kant i kant integrerad i väggen, eller ska den vara med gångjärn på höger eller vänster sida?

Eldstad med genomsyn Scan DSA 12 i vit kaminram med vednisch
Scanspis DSA 12 med gjennomsyn

Vill du ha en vednisch?

Hur stor ska den vara? Ska den ha en eller flera hyllor för vedlagring? Ska den vara öppen eller vill du dölja tändtillbehör i en inbyggd låda eller liknande?

Sittplats vid eldstaden?

Vill du ha en bänk att sitta på i anknytning till eldstaden?
Då är det smart att rita in den tidigt i processen.

Tillräcklig lufttillförsel ger vackra lågor

Alla eldstäder behöver luft för att fungera och det är bra att tänka på att det behövs både synliga luftventiler och att eldstaden i vissa fall kräver att extra luft tillförs utifrån. Det här är våra återförsäljare experter på och de hjälper dig så att du får de perfekta lågorna när du eldar.

Moderna eldstäder och byggprocessen

Det finns också en del tekniska frågor att ta ställning till när man ska installera en eldstad eller kamininsats – hur stor eldstaden kan vara och om man behöver göra anpassningar av bostaden eller uppgradera skorstenen. Det står vårt nätverk av fackhandlare gärna till tjänst att hjälpa dig med.

Här hittar du svaren på en del av de praktiska frågorna:

Artikel om vanliga frågor vid installation av vedspisar och eldstäder

Våra återförsäljare hjälper dig gärna från dröm till färdig eldstad

Våra erfarna återförsäljare är beredda att stå till tjänst med all sin samlade kunskap och med svar på alla frågor du kan ha. Det är tryggt och bra att ha en erfaren eldstadsbyggare med i teamet både under designprocessen och för att installationen av eldstaden ska bli säker.

Tvådelad bild av vägen från skiss till färdig öppen spis i ett ljust vardagsrum
Ta gärna med en skiss eller bilder av hur du vill att din eldstad ska bli, så hjälper återförsäljaren dig i mål. Scanspis 5005 FRL.

Hitta din närmaste här: