Scan 5005

Innan du köper kamin

För de flesta människor är kaminen en av de större investeringarna i hemmet och den ska helst hålla i många år. Nedan beskrivs några av de viktigaste faktorerna som du bör ta hänsyn till innan du bestämmer dig.

Skorsten

Om du inte har en befintlig skorsten, ska du fråga återförsäljaren om man kan montera en skorsten som passar till kaminen. Om det redan finns en skorsten är det viktigt att kontrollera att den är i användbart skick.

Installation

Auktoriserade Scanspisåterförsäljare hjälper gärna till med installation av kaminen. Om du vill installera kaminen själv så är det viktigt att du har nödvändig kompetens och att du följer gällande bestämmelser.

Storlek

Det är viktigt att skaffa en kamin som har rätt storlek för den yta som ska värmas upp. En för stor kamin kan vara ett lika stort problem som en kamin som är för liten.

Avstånd

Observera de gällande reglerna för avstånd till brännbart material samt korrekt golvbeläggning. Auktoriserade Scanspisåterförsäljare hjälper gärna till med detta.

Godkännande

En kamin ska vara säker att använda, lätt att hantera och skonsam för miljön. Ju fler normer en kamin uppfyller, desto fler av de här punkterna stämmer in. Därför är det en fördel om kaminen inte enbart uppfyller de nationella kraven.